Oprichter Tin Po Chan

Tin Po Update: Per september 2016, geeft Tin Po alleen nog les in Nijmegen. De lessen in Arnhem zijn overgedragen en worden volledig verzorgd door hoofdinstructeur Michael Smit (zie hieronder).

Tin Po Vechtkunst was opgericht door Tin Po Chan in 2009. Al vanaf zijn 13e begon hij met het trainen van Shaolin Kung Fu onder instructeur Joost Warsanis de oprichter van de SIF (Shaolin International Federation) en SBN (Shaolin Bond Nederland). Joost Warsanis is behalve een sifu ook een hele belangrijke mentor en goede vriend van Tin Po geworden.

Vanaf 2004 hielp hij mee met de lessen van Joost Warsanis als assistent-instructeur. In 2009 is Tin Po zijn eigen school begonnen in Arnhem op de dinsdag- en donderdagavond. Daarnaast geeft Tin Po met Joost Warsanis nog altijd kungfu les in Nijmegen op de zaterdagmiddag. Inmiddels is Tin Po al meer dan dertien jaar bezig met de Shaolin vechtkunst en heeft hij al vele uren van zijn leven besteed aan begeleiden, lesgeven, demonstreren en workshops geven.

Vanaf het moment dat Tin Po kennis maakte met Shaolin is zijn passie en ambitie voor de vechtkunst zodanig uitgegroeid dat hij besloot om zo dicht mogelijk bij de bron van Chinese vechtkunsten te gaan trainen: Shaolin, Henan in China. In de zomer van 2002, 2004, 2005 en 2010 is hij voor een langere periode vertrokken naar de Shaolin Tempel om daar dagelijks met meesters van hoge niveau Shaolin Kung Fu te beoefenen. Zo verbeterde en perfectioneerde hij zijn oude technieken en leerde een hoop nieuwe technieken bij. Het mooiste is dat je nooit uitgeleerd zult zijn, dus heeft hij altijd een excuus om terug te keren naar de Shaolin Tempel. Ook in Nederland probeert hij tot op de dag van vandaag zijn kennis te vergroten door mee te trainen met andere instructeurs en het volgen van verschillende stage-trainingen die meerdere keren door het jaar worden verzorgd door Shaolin monniken in Nederland en buitenland.

Tin Po gelooft niet dat talent of aanleg het belangrijkste is, maar vooral discipline, wilskracht en geduld. Op dezelfde manier probeert hij de tegenslagen in het leven te overwinnen en elk moment van het leven het beste uit zichzelf, zijn leerlingen en naasten te halen. "Het mooiste van lesgeven is dat je mensen iets kunt meegeven, een moment, ervaring, inspiratie of motivatie. Iets wat je je hele leven zult meenemen."

"Perfectie is perceptie, het geheim is de juiste balans vinden en behouden." Tin Po

Hoofd Instructeur Arnhem: Michael Smit

Tin Po

Michael is vijf jaar geleden begonnen met Shaolin kungfu. Het begon allemaal met films zoals van Jackie Chan, Jet Li en Donnie Yen. Het was enorm inspirerend hoe deze martial artists zo gecontroleerd, krachtig en in balans hun lichaam wisten te beheersen. Het verleggen van grenzen door middel van het lichaam en geest te trainen, werd een doel.

In de laatste jaren heeft Michael ook meerdere malen deelgenomen aan wedstrijden waar hij in de prijzen wist te vallen, maar het was vooral de gehele ervaring waar deelnemers vanuit het hele land dezelfde vechtkunst beoefenen en met respect met elkaar strijden. Het winnen van de prijzen was slechts een bijkomende extra.

Verder is Michael erg gedreven binnen de groep. De groepsdynamiek aanvoelen en daarop aansturen. Zien dat de leerlingen vooruit gaan, hun doelen bereiken en daar een positieve invloed op te hebben geeft erg veel voldoening. Michael heeft in de lessen vooral veel oog voor detail en geeft tijdens veel uitleg. Samen met het 4-koppige trainersteam wilt hij de school naar het volgende niveau tillen.

Naast het lesgeven is hij ook vaak te zien in demonstraties. Het mooiste vind hij dat je iets creeert uit niets. Het neerzetten van een demonstratie is een proces. Eerst begint het met het uitwerken van ideeen. Vervolgens gaat is het zaak om de demonstratie vaak en extensief te repeteren. Uiteindelijk zal het eindresultaat een mooie show zijn die mensen weet te inspireren.

Trainen bij Tin Po Vechtkunst is vooral heel hard trainen, maar buiten de lessen om is er gelukkig ook tijd voor leuke activiteiten. De groep is erg hecht en staat altijd open voor nieuwe leerlingen.

Instructeur Arnhem: Bart Biermasz

Bart

Bart begon zijn eerste training in 2010 en sindsdien is Shaolin een absolute passie geworden. Er gaat dan ook geen dag voorbij zonder ermee bezig te zijn, of dit nu fysiek of mentaal is. Met de begeleiding van Tin Po Chan begon hij zijn verrijking binnen de vechtkunst. Daarnaast heeft hij door de jaren heen zoveel mogelijk zijn kennis en vaardigheden proberen te verdiepen en verbreden door onder verschillende Shaolin meesters/monniken in binnen- en buitenland te trainen.

Vanaf zijn eerste training is hij dan ook bezig met het leren en ontdekken van de traditionele Shaolin technieken en principes. Shaolin is een compleet plaatje, het heeft de fysieke elementen zoals bijvoorbeeld: kracht, lenigheid, explosiviteit, zelfverdediging en uithoudingsvermogen. Maar daarnaast is er ook een intern aspect welke zich richt op gezondheid, energie en mentale kracht.

"Het is een uiting van lichaam en geest in de meest pure vorm die mij elke training weer voldoening geeft. Door dit totaalplaatje zal Shaolin altijd een onderdeel in mijn leven blijven omdat ik nooit klaar ben met het verbeteren en uitdagen van mezelf. Shaolin heeft mij zoveel mooie ervaringen en kennis geschonken en deze beleving wil ik dan ook aan anderen doorgeven."

Instructeur Arnhem: Haico van Dijk

Profiel

Haico

Haico had vanaf de basisschool al een liefde voor de Chinese vechtkunst. Helaas was er in zijn woonplaats geen plek om het te leren. De eerste jaren bleef het bij oude films van Jacky Chan nadoen. Op de middelbare school raakte hij bevriend met een jongen wiens vader kungfu leraar is. Vanaf dat moment reisde Haico naar de verschillende plaatsen waar hij lessen kon volgen. De stijlen die hij onder Sifu de Cramer leerde waren hou quan (aap), Shaolin Shuen Fa (draak) en Shaolin kenpo (Japanse variant). Op zijn 18e kwam Haico in aanraking met breakdance, de b-boy levens stijl kwam erg overeen met die uit de oude kungfu films. "Het was avontuurlijk, ik trainde hard en was altijd op zoek naar iemand om een krachtmeting mee aan te gaan. Mijn studenten OV gebruikte ik om elke dag na school ergens anders in Nederland een trainingszaal binnen te stappen en de mensen die er trainde te battelen." Haico richtte zijn eigen breakdance groep op en kungfu werd bij gebrek aan een even fanatieke trainingspartner helaas steeds minder. In 2012 ging Haico opnieuw op zoek naar inspirerende mensen om kungfu mee te trainen. Dit vond hij bij Tinpo vechtkunst. "Na een geleidelijke opbouw van 3 maanden trainde ik elke ochtend 2 tot 4 uur voor mezelf en bezocht ik elke dag minstens 1 training ergens in het land, hoe meer hoe beter." Het harde trainen werd al snel beloond met het behalen van meerdere prijzen tijdens het NK waaronder de eerste plaats voor Hou Quan en de prijs voor beste nieuwkomer. " De erkenning was op dat moment zeker een duwtje in de rug, maar uiteindelijk is het verdieping en balans waar ik naar zocht." Sinds dat inzicht is Haico afgereisd naar Zweden en China om onder verschillende Shaolin monniken te trainen en de verdieping te zoeken.

"Mijn passie voor kungfu leeft meer dan ooit, het mentale aspect van kungfu in combinatie met fysieke uitdaging geeft het gevoel van volledigheid, een zijn met alles om je heen. Dit geeft voldoening en innerlijke rust. Het is alleen niet afgelopen als je dat eenmaal bereikt hebt. Het is een staat van zijn waar je naar moet leven, 'de kungfu levens stijl'. Ik heb mogen ervaren dat onder telkens veranderende omstandigheden deze balans altijd een zoektocht zal zijn. Het is de kunst om de vindbaarheid van deze balans steeds beter te managen. Ik ben gedreven om samen met de andere docenten en leerlingen de zoektocht aan te gaan naar de authenticiteit van shaolin kungfu, om zo een steeds rijkere les en een steeds mooiere kungfu school te kunnen neerzetten."